vineri, 31 august 2012

Sistemul imunitar




Sistemul imunitar de aparare a organismului necesita o nutritie buna. Exista si anumite elemente nutritive cu un rol deosebit in apararea organismului de atacul radicalilor liberi. Iata cateva dintre ele:

Vitamina E - prezenta in legume de culoare verde, oua, germeni de grau, ficat, uleiuri, plante. Este o vitamina esentiala, un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor si a uleiurilor esentiale, incluzand si acizii grasi Omega-3. Vitamina E este, de asemenea, un cofactor la productia unei molecule antioxidante importante: Glutatione. Experimentele aratat ca vitamina E reduce daunele produse de componentii smogului.

Vitamina C - importanta in sistemul de regenerare a organismului. Este adanc implicata in functionarea corecta a sistemului imunitar. Se gaseste in citrice, brocoli, ardei si multe alte fructe si legume.

Viamina A - (sub forma provitamina – caroten). Este continuta in morcovi, spanac, verdeata. Are proprietati de antioxidant natural extrem de important pentru apararea plamanilor de actiunea nociva a fumului de tigara si smogului.

Vitamina B - Se gaseste in banane, verdeata, morcovi, mar, cartof, una dintre cele mai importante vitamine pentru apararea organismului. Ajuta la mentinerea sanatatii membranelor mucoase a sistemului respirator. Asigura o bariera naturala in calea infectiilor.

Seleniu - probabil cel mai important antioxidant pentru sanatatea umana, este factorul cheie al uneia dintre cele mai importante enzime zdrobitoare de radicali liberi din organism. Se gaseste in tarate, telina, usturoi, peste, mazare, dar este deseori insuficient in dieta omului modern.

Multe fructe, vegetale, cereale si uleiuri din vegetale contin vitamine si minerale, avand calitati antioxidante. Oricum, in zilele noastre atat de agitate, nu avem intotdeauna timpul si posibilitatea sa mancam ceea ce ne poate asigura o sanatate buna.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu