duminică, 26 octombrie 2014

Brusture - Spondiloza cervicala

Brusture pentru spondiloza cervicală

Un remediu din popor recunoscut pentru pentru calităţile sale deosebite în tratarea spondilozei este brusturele. Acesta are proprietăţi detoxifiante, hipoglicemiante şi antibacteriene de excepţie, spun specialiştii în fitoterapie. De la diabet, tulburări hepatobiliare, boli reumatice sau infecţioase şi până la probleme de natură dermatocosmetică, toate pot fi atenuate cu ajutorul remediilor din brusture.

Mai mult, este dovedit faptul că brusturele are şi proprietăţi antioxidante şi antitumorale, protejând organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi şi, implicit, de cancer. Cunoscut încă de pe vremea dacilor, brusturele sau captalanul este una dintre plantele tămăduitoare, în principal datorită acizilor cafeoilchinici pe care îi conţine.

Denumirea ştiinţifică a brusturelui este Arctium lappa, care în traducere din limba greacă ar însemna „labă de urs”, asemănare pe care o găsim la forma frunzelor plantei. Brusturele conţine o serie de principii active cum ar fi insulina, săruri de potasiu, ulei volatil şi substanţe antimicrobiene, care îi conferă proprietăţi vindecătoare pentru o multitudine de afecţiuni. Acesta trăieşte doar doi ani, în primul an dezvoltânduşi sistemul de rădăcini şi frunze, pentru ca în al doilea an să facă flori şi fructe, după care moare.

Planta este bună de recoltat când se apropie de un an, astfel încât să nu aibă încă formată tija floriferă. Frunzele, care se întrebuinţează crude, se pot culege oricând, iar cele care se usucă se vor aduna în lunile iunie-august, înaintea înfloririi. Fructele se recoltează doar când sunt bine coapte şi se usucă în locuri suficient de aerisite natural. Cum facem Se ia o frunză de brusture lat, Petasites officinalis, care creşte din primăvară şi până toamna pe maluri de râuri şi de pâraie, pe sub umbra umedă, de păduri.

Frunza proaspăt culeasă se pune seara înainte de culcare să stea 10-15 minute în spirt medicinal (albastru), până când se impregnează bine. Se pune pe ceafă o pânză subţire, peste care se aplică frunza bine scursă, peste ea se adaugă o altă pânză şi se fixează bine pe ceafă. Se poate fixa şi cu un batic legat la spate pentru ca frunza să nu alunece. Se ţine până dimineaţa. Tratamentul nu trebuie să depăşească 4-6 zile la rând. Acest tratament este bun şi pentru discopatia lombară şi pentru reumatism. Acest remediu este la îndemâna oricui, iar efectele benefice se fac simţite şi asupra stării sufleteşti a celui care suferă de această afecţiune

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu