vineri, 24 mai 2013

Reteta de bitter a Marei Treben


         Reteta mare de  Bitter Suedez

Plantele folosite sunt urmatoarele:
- 30 gr aloe - frunze
- 10 gr rasina de brad
- 5 gr sofran (radacina) sau stanjenel (radacina)
- 10 gr salcam (flori)
- 10 gr dafin (frunze) sau scortisoara pisata
- 20 gr frasin (frunze)
- 10 gr fenicul sau anason
- 20 gr troscot sau radacina de rubarba
- 20 gr gentiana (sau 50 gr pelin si 5 gr anghinare)
- 10 gr scaiete (radacina)
- 10 gr angelica
- 20 gr ienupar (boabe pisate)
- 20 gr soc
- 30 gr tintaura
- 20 gr tataneasa
- 20 gr rostopasca
- 20 gr salvie
- 20 gr odolean
- 20 gr coriandru
- 20 gr anghinare
- 30 gr galbenele
- 30 gr sunatoare
- 25 gr ciubotica cucului
- 30 gr urzica
- 30 gr pufulita cu flori mici
- 30 gr coada calului
- 30 gr coada soricelului
- 30 gr unguras
- 25 gr traista ciobanului
- 25 gr vasc
- 30 gr pedicuta
- 25 gr osul iepurelui
- 30 gr cimbru
- 30 gr patlagina

Acest amestec se pune in 3 litri de alcool de 38-40°; se amesteca de doua ori/ zi si se lasa la macerat 14 zile, dupa care se strecoara prin tifon si se toarna in sticle mici de culoare inchisa. Pot fi pastrate ani. Cu cat sta mai mult, cu atat are efect mai bun.
Profilactic, se iau 2 lingurite/zi, una dimineata si una seara.
Lingurita de bitter suedez se dilueaza in 125 ml ceai de plante sau apa si se ia cu 1/2 ora inainte de masa.
In bolile maligne se iau 2-3 linguri/zi dupa cum urmeaza: cate o lingura diluata in 125 ml apa sau ceai de plante, prima se ia cu 1/2 ora inainte de masa de dimineata iar celelalte cu 1/2 ora dupa masa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu